Contact: 0496 36 54 98

Klassieke bijzettafeltjes een nieuwe look geven.

Klassieke bijzettafeltjes een nieuwe look geven.

ban bijzettafeltjes

Klassieke bijzettafeltjes een nieuwe look geven.

je kent ze wel, de klassieke bijzettafeltjes, meestal in donkere eik. Je vind ze met hopen in kringloopwinkels, of je hebt er misschien zelf nog ergens op zolder staan. Het voordeel is dat deze meestal stevig gemaakt en onverwoestbaar zijn. Alleen, in de klassieke uitvoering passen ze niet meer in jouw interieur.

Maar met een likje verf kan je deze een compleet nieuwe look geven aangepast aan jouw stijl. En dat is nou net waar Lily’s Corner over gaat: wat je in huis hebt, of ergens voor een prikje op de kop kunt tikken, een mooi plaatsje te geven in je huis. En met de Vintage Paint krijtverf hoeft dit niet ingewikkeld of arbeidsintensief te zijn.

De voorbereiding

Het allerbelangrijkste is de tafeltjes goed te reinigen en te ontvetten. Gebruik hiervoor een sopje van warm water, sodakristallen en een drupje vaatwasmiddel. Ververs op tijd je sopje want je zult verschieten wat er vanaf komt!

Spoel goed na met zuiver water zodat er geen residu van je sopje op het meubel achterblijft. En dan moet je geduldig wachten tot de tafeltjes volledig droog zijn.

Primer aanbrengen

Het is niet nodig om eerst te schuren, Vintage Paint hecht heel goed. Deze exemplaren zijn in eik met een donkere vernislaag. Omdat ik ze in het wit wil zetten is het nodig eerst een primer aan te brengen, anders krijg je een vergeling van je verf of zelfs lelijke donkere vlekken.

De White Stain Blocker van Vintage paint is speciaal hiervoor ontworpen. Het is een erg vloeibare primer op waterbasis, en dus makkelijk aan te brengen.

Je moet geen dikke laag aanbrengen, het is voldoende dat heel het oppervlak een laagje krijgt. Het ziet er dan wat raar uit, maar geen paniek, het komt goed. Laat de primer goed drogen. Dit gaat vlug, tegen dat ik met het tweede tafeltje klaar was, was het eerste al droog.

Schilderen

Hiervoor gebruikte ik een kleine, platte borstel en Warm Cream van Vintage Paint. Natuurlijk zet jij ze in jouw favoriete kleur, er zijn 57 kleuren om uit te kiezen. Je kunt de kleuren ook mengen en zo je eigen kleur “ontwerpen”.

Je brengt best twee lagen aan. De eerste laag mag niet te dik zijn want dat geeft een slordig uitzicht als het klaar is. Laat de eerste laag goed drogen. Dan kan je de tweede laag aanbrengen en zul je zien dat het meubel mooi gedekt is. Weer goed laten drogen vooraleer je aan de afwerking begint.

Op de foto zie je de eerste laag, de strepen van de borstel zijn nog duidelijk zichtbaar. Bij de tweede laag is dit mooi gelijkmatig gedekt.

De afwerking

In principe is je meubel nu klaar. Maar wil je de verf beschermen dan kan je best nog een beschermlaag aanbrengen. Je kunt dit op twee manieren doen, met antiekwas of met vernis. Dit is afhankelijk van hoe je het meubel wilt gebruiken en reinigen.

Antiekwas

De Antique Wax van Vintage Paint beschermt je verlaag en je kunt het meubel afnemen met een vochtig doek. Je brengt de wax overvloedig aan met een borstel of zachte doek. Je verwijdert de overtollige was met een doek. Als de was een nacht gerust heeft is hij uitgehard en kan je hem wat opboenen indien je dat wenst. De was is minder geschikt voor oppervlakken die intensief gebruikt worden en met vocht en/of vet in aanraking komen. Dan is de vernis de beste oplossing.

Vernis

De Vintage Paint Varnish is op waterbasis en dus makkelijk aan te brengen. Er zijn twee uitvoeringen: de Ultra Matt en de High Gloss. Hou je van de typisch matte look van Vintage Paint dan kies je best voor de Ultra Matt Varnisch. Voor intensief gebruik breng je best twee lagen aan. Bijvoorbeeld op een tafelblad of een keukenaanrecht.

Doorschuurtechniek

Vooraleer ik de definitieve beschermlaag aanbracht heb ik de doorschuurtechniek gebruikt om de tafeltjes een “Vintage” look te geven. Supersimpel en vlug gedaan! Met schuurpapier ga je hier en daar de verf wat wegschuren zodat je het hout er door ziet. Schuur hier en daar een beetje tot je tevreden bent over het resultaat. Ik gebruik vaak een schuurblokje waar ik schuurpapier rondplooi dat is handiger.

Opgelet! Doorschuren moet je wel doen voor je de eindlaag (was of vernis) aanbrengt.

Als je na het schuren je beschermlaag aanbrengt is je stuk in principe af en klaar voor gebruik. Gebruikte je was als beschermlaag, laat deze dan enkele dagen uitharden vooraleer je er iets opzet zodat je geen afdrukken krijgt.

Bij deze tafeltjes bracht ik nog wat extra versiering aan met stempels. Zo kregen ze een hele speciale look en zijn ze uniek.

Hoe je dit doet leg ik uit in een volgende mail aan de hand van een video.

Heb je nog vragen? No worries, ik ben maar een mailtje ver: liliane_minnoy@outlook.be

Veel succes met jouw project en tot gauw!

Warme en creatieve groetjes

Liliane xoxo

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*