Contact: 0496 36 54 98

Verftechnieken: één kleur vier keer anders.

Verftechnieken: één kleur vier keer anders.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forest Green Vintage Paint vier keer anders.

Het leuke van Vintage Paint krijtverf is, dat de mogelijkheden eindeloos zijn! Gebruik je een andere techniek, dan krijg je een ander resultaat. Het is geen exacte wetenschap, of ingewikkeld gedoe. Met eenvoudige technieken, wat inspiratie en een beetje durf kom je al een heel eind!

Ditmaal koos ik een wat ongewone kleur en daar is een goede reden voor… natuurlijk wil ik jou inspireren, maar er is meer. Onze schoondochter wil meubeltjes schilderen voor de baby die we met z’n allen verwachten deze zomer! En zij koos Forest Green. Dus tijd om te experimenteren en haar wat ideetjes te geven. En vermits Vintage Paint het Ecolabel gekregen heeft en goedgekeurd is voor het gebruik op kindermeubels, moeten we ons geen zorgen maken. Want we willen uiteraard het beste voor de baby…

Een paar tips voor je begint.

Om de technieken te tonen gebruikte ik een grenen plank, onderverdeeld in vakjes, zodat je de verschillende resultaten naast mekaar ziet. Dit is geschaafd, onbewerkt grenen. Dus een bleek hout, dat weinig tannines bevat en waar geen andere lagen opzitten. Als je oude meubels verft en het is donker hout, of er zit een oude vernislaag op, dan zal het resultaat anders zijn.

Komt het meubel uit de kringwinkel of heb je het tweedehands gekocht, dan kan het zijn dat dit jaren in een berookte ruimte gestaan heeft. Ook dat heeft een invloed. Dan zal je het zeker en vast eerst grondig moeten reinigen met een sopje van soda kristallen en warm water. Ook goed naspoelen met water.

Twijfel je over het resultaat, probeer dan eerst een stukje uit op de achterkant van het meubel.

 

Forest Green dekkend verven.

Meng de verf eerst goed met een menghoutje zodat het pigment mooi verdeeld is.

Breng een eerste laag verf aan en laat deze goed drogen. Afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, is de eerste laag meestal na een half uur overschilderbaar. Breng dan een tweede laag aan. Ik gebruik meestal een platte, niet te grote borstel. Is er versiering met reliëf op het meubel dan kan het handig zijn om een ronde borstel te gebruiken, zodat de verf overal mooi aangebracht is.

In principe is je meubel dan klaar. Wil je echter de toplaag beschermen, dan kan je ze afwerken met Clear Antique Wax, Ultra Matte  of glanzende vernis van Vintage Paint. De was en de matte vernis behouden beiden de typisch matte finish van de verf. De glanzende vernis zal een satijnachtige, subtiele glans geven. Elk van deze afwerkingen maakt het mogelijk om het meubel te reinigen met een vochtig doek en beschermt het tegen vlekken.

Forest Green colour wash.

Bij een colourwash ga je met verdunde verf werken. Het resultaat is een lichte verkleuring waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft. Je kunt dit in principe met alle kleuren van Vintage Paint doen.

Verdun de verf met water. De verhouding is één deel verf op twee delen water. Je kunt de verdunning naar eigen smaak aanpassen, afhankelijk van hoe dekkend (of niet) je de laag wilt.

Schilder een deel van het meubel: bijvoorbeeld één deur en veeg dan met een zacht doek de aangebrachte verf af. Ga niet het hele meubel in de verf zetten wat dan zal het eerste deel reeds droog zijn en dan kun je de laag niet meer verwijderen. Hier moet je een beetje op eigen gevoel werken tot je het voor jou mooiste resultaat hebt.

Bij een oud meubel in donkerder hout werk je best af met Clear Wax (zeker als je bleke verf gebruik) want de vernis is op waterbasis en zal eventuele kleurstoffen in je verf doen “doorbloeden” waardoor het meubel gaat vergelen.

Forest Green gekleurde was.

Vintage Paint heeft een heel gamma gekleurde antiek was, van zwart tot wit en zelfs parelachtig. Maar je kan zelf was maken in jouw favoriete kleur. De Clear Wax (doorschijnende was) laat zich zeer goed mengen met de verf. Neem voldoende Clear Wax en doe er wat verf in je favoriete kleur bij, een wegwerp lepel en ditto bord zijn handig.

Heb je gekleurde was over bewaar hem dan in een afsluitbare bokaal voor een volgende klus.

Breng de gekleurde was met ronddraaiende bewegingen aan. Het kan met een borstel, zachte doek of spons, wat jij het handigst vindt. Bewerk weerom maar een deel van het meubel en verwijder dan met een zachte doek de was. Als heel het meubel klaar is laat je de was een nacht uitharden. Dan ga je er nog eens over met een zacht doek.

Het verschil tussen de colourwash en de gekleurde was is klein. De gekleurde was geeft wel een zachter gevoel als je het meubel aanraakt en het is bovendien beter beschermd.

 

 

 

 

 

 

 

Forest Green met glitter.

In het gamma van de Antique Wax zit er een “speciaaltje”: De Pearl Wax. Deze heeft een parelmoeren glans en bevat glitter. Het geeft een mooi en subtiel effect aan je verflaag.

Je brengt de was aan op een meubel dat je dekkend geverfd hebt op dezelfde wijze als de andere wassen. Een heel meubel in Pearl zetten is misschien wat veel, maar bijvoorbeeld de panelen van de deuren bewerken geeft een speciaal en subtiel effect.

Je kunt daar trouwens een prachtig effect mee bekomen op muren: als ze geverfd zijn plak je met afplaklint gelijke banen af. En dan breng je afwisselend de Pearl was aan. Zo krijg je een mooi en bijzonder strepen patroon op de muur!

 

 

Of met een sjabloon een zacht glanzende decoratie aanbrengen kan ook.

Zoals steeds…mogelijkheden zat…

 

 

 

 

 

Heb je vragen over deze technieken? Kom gerust langs in de winkel of stuur een mailtje ik help je met veel plezier verder.

 

 

Warme en creatieve groetjes! xoxo

Liliane

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*