Contact: 0496 36 54 98

Hoe breng je een sjabloon aan?

Hoe breng je een sjabloon aan?

Hoe breng je een tekening aan met een sjabloon?

Met een sjabloon kan je geverfde decoratie of een meubel een mooi en exclusief extraatje geven. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om ze in te zetten, en manieren om ze te gebruiken.

Toch krijg ik vaak de reactie: bij mij lukt dat niet, ik heb altijd vlekken of vegen, of de tekening komt niet mooi uit! Nochtans is het erg eenvoudig, je moet alleen weten waarop je moet letten. In deze blog help ik je op weg.

Wat is een sjabloon?

Het bestaat meestal uit stevige, doorzichtige folie waarin een figuur of tekening is gestanst. De meeste zijn verschillende keren herbruikbaar. Stencils zijn ook sjablonen, maar op zelfklevende folie, deze zijn soepeler. Ze kunnen op het te bewerken oppervlak gekleefd worden. Deze kan je slechts éénmaal gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn enkele voorbeelden uit het mooie en rijke gamma van Jeanne d’Arc Living.

Hoe ga je te werk?

Kies je sjabloon. Plaats het op het oppervlak waar je het wilt aanbrengen. Denk even na hoe je het zult gebruiken. Je kunt het sjabloon helemaal, of slechts een deel ervan gebruiken. Dan kleef je het vast met een beetje afplaklint. Dit om te vermijden dat het gaat verschuiven, want zo krijg je vegen of een onduidelijke afdruk. Een paar stripjes plaklint volstaan want je moet het sjabloon makkelijk kunnen verwijderen zonder de onderliggende laag te beschadigen.

 

 

Er zijn verschillende materialen om de verf aan te brengen: een sjabloonborsteltje, een sponsje of een kleine verfrol .

Het belangrijkste bij het aanbrengen van de verf (of Antique Wax) is dat je sjabloon niet verschuift en dat je verf niet onder het sjabloon kruipt, waardoor je lelijke vlekken krijgt. Daarom moet je de verf op je borstel of spons eerst een beetje afdoppen op een stuk karton of papier. Zelf vind ik papieren wegwerpbordjes handig om mee te werken.

Dan ga je niet over je sjabloon strijken zoals je doet wanneer je schildert, maar doppen met je borstel of spons. Druk ondertussen met je hand de sjabloon aan. Werk je met een verfrolletje dan hoef je gewoon te rollen zoals wanneer je schildert, maar zorg er dan ook voor dat er niet teveel verf op je rol zit, en dat ze gelijkmatig verdeeld is.

 

Werk je met een borstel, hou die dan loodrecht, anders ga je de verf onder het sjabloon duwen. Ben je klaar, verwijder dan onmiddellijk het sjabloon, maar doe dit wel voorzichtig! Hou het aan één kant tegen met je hand zodat het niet verschuift.

Sjablonen zijn leuk omdat…

je ze op ontzettend veel manieren kunt gebruiken en op zowat alle oppervlakken. Alleen op ronde of bolle oppervlakken gaat dit niet zo goed, maar dan zijn stempels een goed alternatief. Maar da’s voor een volgende blog.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt ze gebruiken op meubels, decoratie, muren, zelfs spiegels en glas. Het kan met de Vintage Paint of met de gekleurde Antique Wax. Ze zijn zelfs veilig voor voeding, dus voor decoratie op een cake of taart kan het ook! En ik zou het haast vergeten, je kunt er ook prints mee aanbrengen op stof: kussens, plaids, tafellopers…

Met één sjabloon kun je zelf een eigen print “ontwerpen”. Op de onderstaande foto gebruikte ik een deel van het sjabloon (de lijntjes onderaan liet ik weg) maar bracht hem wel dubbel aan zodat er een andere tekening tevoorschijn kwam. Wel even wachten tot de eerste print droog is( met een haardroger gaat dit supersnel).

 

 

 

Onderaan het tafeltje gebruikte ik de sjabloon enkel, en bovenaan dubbel. Leuk hé, twee verschillende prints die toch perfect bij mekaar passen!

Het voordeel van deze sjablonen is, dat je ze keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Reinig ze voorzichtig met wat water en berg ze liggend op zodat ze niet kunnen kreuken.

Over het gebruik van sjablonen kan ik blijven doorgaan, het is een eenvoudige maar fantastische techniek met oneindig veel mogelijkheden. In 2020 komt er zeker een workshop waarbij je dit zelf kunt uitproberen. Je krijgt hiervan uiteraard op tijd een mail.

Zit jouw mailadres nog niet in mijn lijst? Wil je weten wanneer er een nieuwe blog verschijnt, of wanneer er een workshop doorgaat? Vul je gegevens dan HIER in, ik stuur je met veel plezier inspiratie en het laatste nieuws van Lily’s Corner, pinkie promise!

Zo, ik hoop dat ik jou ook een beetje enthousiast gemaakt heb om mooie dingen te doen met sjablonen. Heb je vragen of wil je de sjablonen zien en voelen, kom dan gerust langs in de winkel of stuur een mailtje naar liliane_minnoy@outlook.be.

Warme en creatieve groetjes,

Liliane xoxo

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*