Contact: 0496 36 54 98

Decoratie verouderen met craquelé techniek

Decoratie verouderen met craquelé techniek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze blog toon ik je hoe je een voorwerp kunt verouderen met craquelé techniek.

Het klinkt ingewikkeld maar dat is het niet.
Bij de dozen op de foto wou ik een hoofd gebruiken die ik nog liggen had. Maar het ding is van piepschuim en ziet er veel te modern uit dus… waarom niet eens met craquelé proberen? Het is een ideale manier om voorwerpen en meubels mee te verouderen.

dav

 

 

 

Dit is de bewuste kop. Hij kreeg hier reeds een laag Warm Cream Vintage Paint.

Als de eerste verflaag goed droog is kan je het Crackle Effect aanbrengen. Voor je het aanbrengt moet je de vloeistof in het potje goed mengen met een spatel. Het is kleurloos en een beetje stroperig. Je brengt het aan op de plaatsen waar je wilt dat er barstjes ontstaan, want dat is nu net wat het Crackle Effect doet. Je moet dus niet het volledige stuk bestrijken, tenzij je dit wilt natuurlijk. Breng voldoende aan maar ook niet te veel want dan gaat het druipen.

 

dav

 

 

Belangrijk is dat je de Crackle zeker vier uur laat drogen om een geslaagd resultaat te hebben! Het mag niet meer kleverig aanvoelen. Dus hier moet je echt even geduld hebben…niet makkelijk, ik weet het want je wilt natuurlijk zo vlug mogelijk het resultaat zien.

 

 

 

 

En dan komt een spannend en o zo leuk moment!

dav

 

Je brengt opnieuw een laag verf aan en al heel vlug zie je de eerste barstjes verschijnen! Dit is ook de moeilijkste fase van het hele proces! Je verflaag mag niet te dik zijn en je mag ook niet teveel over dezelfde plaats strijken want dan komt de bovenste laag los.
Best is om de techniek eerst eens uit te proberen op een stukje karton of hout zodat je het in de vingers krijgt, vooraleer je aan je echte stuk begint. Deze laag laat je dan ook weer goed drogen.

 

 

 

 

De rest van de afwerking is dan weer heel eenvoudig…

dav

 

Met de Vintage Paint Antique Wax en een sponsje breng je de gekleurde was aan. Doe dit met draaiende bewegingen zodat de scheurtjes zich opvullen met de was. Je moet niet zuinig zijn met de was, breng voldoende aan. Je ziet op de foto dat de barstjes nu duidelijk zichtbaar worden.

De laatste stap is de overtollige was verwijderen met een zachte doek.

 

 

 

 

De was zorgt voor een ongelijkmatige patine en maakt de barstjes goed zichtbaar waardoor je een vintage look krijgt. Wil je een nog meer vlekkerig resultaat dan kan je met verschillende kleuren Antique Wax werken die je in een vlekkerig patroon aanbrengt. Bijvoorbeeld zwart, donkerbruin en kleurloos. Ik gebruikte Lichtbruin voor gans het stuk.

 

dav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het Crackle Effect kan je ook spelen met verschillende kleuren verf: de eerste laag in een bleke kleur en de volgende donker, of omgekeerd. Mogelijkheden zat! en telkens met een ander resultaat.
In ieder geval zag mijn “kop” er wat meer vintage uit en paste beter bij de dozen die ik versierd had.

dav

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je hier nog vragen over of wil je hier zelf mee aan de slag?

Kom gerust langs, ik help je graag verder. O ja!, en een foto van het stuk dat je wilt bewerken is altijd handig !
Je mag ook gerust je vraag op de Facebookpagina van Lily’s Corner zetten, zo help je ook andere mensen.

https://www.facebook.com/Lilyscornerverftechnieken/

En het leukste is natuurlijk een foto met het resultaat!
Ik hoop je weer een beetje inspiratie gegeven te hebben…
Warme en creatieve groetjes,
Liliane xxx